Antistoffen in biest: hoe zat het ook alweer?

Antistoffen in biest: hoe zat het ook alweer?

Immunoglobulinen, ofwel antistoffen, zijn essentieel voor de overleving van een pasgeborene. Antistoffen worden via de biestgift naar de lebmaag en via de lebmaag naar de darm getransporteerd. In de darm aangekomen passeren antistoffen de slijmlaag (mucosa-laag) en gaan door de darmwand naar de bloedbaan. Via het bloed worden de antistoffen door het gehele lichaam verspreid.

 

Antistoffen binden met ziekteverwekkers. Nadat de ziekteverwekkers zijn gebonden met antistoffen zijn ze onschadelijk. De gebonden ziekteverwekkers worden door het immuunsysteem opgeruimd.

 

Biest van de eerste melking is de enige bron van antistoffen voor geitenlammeren, schapenlammeren, kalveren, biggen en alpacaveulens. Door voldoende biest van de eerste melking te geven krijgt een nakomeling genoeg antistoffen binnen om weerstand op te bouwen tijdens de eerste levensfase (passieve immuniteit). Hierna maakt het dier zelf antistoffen aan (actieve immuniteit) en kan het zich zelfstandig verdedigen tegen ziekteverwekkers.

 

Rauwe biest van de eigen moeder zou de eerste keuzen moeten zijn. Er zijn echter redenen om te kiezen voor een biestvervanger:

 

Ziektevrij

Pasgeboren dieren kunnen via rauwe moederbiest diverse ziektes (waaronder CAE bij lammeren) overgedragen krijgen. Daarnaast bestaat het risico dat biest wordt vervuild tijdens het melken, waardoor coli’s, paratuberculose en andere ziekteverwekkers overgedragen kunnen worden. Hierdoor kan o.a. geboortediarree ontstaan.

 

De gevolgen van met name CAE zijn erg nadelig voor het dier en dus voor uw bedrijf en dient voorkomen te worden. Moederbiest pasteuriseren wordt niet aangeraden, omdat veel hittegevoelige stoffen in biest de hoge temperatuur niet kunnen overleven.

 

Kwaliteit

Jonge moederdieren zijn vaak vrij van CAE en paratuberculose. De kwaliteit van de biest, uitgedrukt in antistoffen per liter, is erg wisselend en vaak onder de maat. Oudere dieren daarentegen, hebben vaak een hoger gehalte antistoffen per liter. De kans op ziekteoverdracht bij oudere dieren is echter vaak hoger.

 

Om een stabiele hoeveelheid antistoffen per liter toe te dienen kunt u kiezen voor een biestvervanger. CapraCol® is een biestvervanger voor geitenlammeren, schapenlammeren en alpacaveulens en is gemaakt van biest van de eerste melking. Dat is essentieel, want biest die later is gemolken bevat wel 60 - 80% minder antistoffen.

 

Arbeid

Onze biestvervangers (CapraCol®, VaccaCol®, Col-O-Calf en PorcaCol®) lossen snel op, schuimen niet en zijn daardoor prettig in gebruik. Bij een drukke periode zoals de geboortepiek is weinig arbeid en een snelle beschikbaarheid welkom.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Producten