Biestmanagement en hygiëne: De belangrijkste factoren

Biestmanagement en hygiëne: De belangrijkste factoren

Als een kalf geboren wordt heeft het geen antistoffen meegekregen van het moederdier. Ook veulens, schapen- en geitenlammeren en biggen krijgen geen antistoffen mee van het moederdier. Er vindt bij deze dieren dus geen transport plaats van immuunglobulinen vanuit het bloed van de moeder, via de placenta naar de vrucht.

 

Dit is de reden waarom ook kalveren binnen 6 uur na de geboorte colostrum moeten krijgen van hoge kwaliteit. De hoeveelheid colostrum is ongeveer 10% van het lichaamsgewicht. Voor een kalf van 40 kg betekent dit dat het kalf tenminste 4 liter colostrum moet krijgen binnen 6 uur na de geboorte. Het eiwit en het immuunglobulinegehalte dient zo hoog mogelijk te zijn.

 

VaccaCol® bevat geen antistoffen tegen IBR. Het is gesproeidroogde 12-uurs biest en bevat de hoogste hoeveelheid antistoffen en eiwitten.

 

Een hoeveelheid van 100 gram VaccaCol® komt overeen met circa 500 ml 12-uurs biest. Een kalf met een geboortegewicht van 40 kg moet dus 1600 gram VaccaCol® poeder krijgen, indien er geen biest van de moeder beschikbaar is.

 

VaccaCol® is ook erg geschikt ter aanvulling en verbetering van de kwaliteit van de moederbiest. Vul de moederbiest aan met VaccaCol® poeder tot het immuunglobulinegehalte groter is dan 30%.

 

Een tweede belangrijke factor is de hygiëne. Trek schone schoenen of laarzen aan, zorg voor een schone overall en belangrijk; was je handen voordat je het kalf verzorgt.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Producten